Schildersvakprijs
voor restauratie- en decoratiewerk aan de Koninklijke Wachtkamers op station Hollands Spoor in Den Haag

Het restauratie- en decoratieschilderwerk in de Koninklijke wachtkamers van NS-station Den Haag Hollands Spoor door De Jager Totaal in Utrecht is winnaar van de juryprijs van de SchildersVakprijs 2010.

De bouwkundige en schilderkundige restauratie van de Koninklijke wachtkamers nam ruim tien jaar in beslag. De ruimtes worden gebruikt als leden van de Koninklijke familie vanuit Den Haag Hollands Spoor met de trein reizen. In opdracht van NS Poort en Prorail is besloten deze wachtkamer voor cultureel nederland te behouden. De wachtkamers werden in 1893 gebouwd door de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij, destijds in felle concurrentie verwikkeld met de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij. Om zich te verzekeren van steun van het Koninklijk huis bouwden beide maatschappijen op verschillende plaatsen in Nederland weelderige wachtkamers speciaal voor de Oranjes en hun hofhouding. Die in Hollands Spoor, ontworpen door architect D.A.N. Margandant, zijn wel bijzonder weelderig: een eigen overkapte ingang geeft toegang tot een groots marmeren trapportaal, waaraan salons en kamers voor de vorst, zijn familie en de hofhouding liggen. De salon staat in direct contact tot het perron. De ruimten zijn gedecoreerd met zogenaamde ‘vorstenspiegels’, schilderijen die de koning tot nobele overpeinzingen moeten aanzetten, en verder met een groot aantal zeer bijzondere decoratieschildertechnieken, zoals zeldzame behangimitaties: wanden waarvan je zou zweren dat er zijden behang op gespannen is. De ruimtes in Hollands Spoor waren sterk vervallen: lekkages, vochtschade en schade door uitdroging deden hun verwoestende werk, verergerd door ondeskundig onderhoudsschilderwerk. In een periode van tien jaar werden onder leiding van Architectenbureau Arcadis de ruimten bouwkundig en klimatologisch gered én werden de schilderingen hersteld. Zowel de bouwkundige aanpassingen áls het restauratieschilderwerk werd uitgevoerd door De Jager Totaal.

Het project was met tien andere projecten genomineerd voor SchildersVakprijs 2010. De jury koos dit project omdat het een waar ‘feest van schilderkunst’ is geworden: het aantal toegepaste technieken is in Nederland vrijwel ongekend, en alle zijn ze met groot vakmanschap uitgevoerd.

SchildersVakprijs is een initiatief van SchildersVakkrant, een uitgave van Eisma Bouwmedia, samen met Eisma’s Schildersblad hét onafhankelijke vakblad voor de schilder- en onderhoudsbranche. De prijs wil de kwaliteit van en de waardering voor kwalitatief goed schilderwerk bevorderen door bijzonder schilderwerk te belonen.

Het project heeft gewonnen omdat het een waar ‘feest van schilderkunst’ is geworden

 

Laten we samen bouwen!